Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Φυλακές: Παλεύοντας για το δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη


της Ξένιας Σακελλάρη

Αποχή συσσιτίου έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα οι κρατούμενοι-φορείς του AIDS στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος», οι οποίοι ζουν στον ίδιο χώρο με φυματικούς κρατούμενους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 4 κρούσματα φυματίωσης στην πτέρυγα τους. Τη σκυτάλη θα πάρουν τη Δευτέρα και οι υπόλοιποι κρατούμενοι του... νοσοκομείου, άνθρωποι με ακρωτηριασμένα μέλη, βαριά ασθενείς και φυματικοί. Τον ίδιο δρόμο διάλεξαν και οι κρατούμενοι στις φυλακές Τρικάλων οι οποίοι απέχουν από το συσσίτιο εδώ και 2 βδομάδες, με βασικό αίτημα να σταματήσει η αυθαιρεσία που αφορά τη χορήγηση αδειών.

Η κ. Ιωάννα Δρόσου που συμμετέχει στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, περιγράφοντας στο tvxs.gr τις συνθήκες κράτησης στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, δήλωσε: «Δεν υπάρχουν γιατροί 24 ώρες το 24ωρο, δεν υπάρχει στελέχωση ούτε ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ούτε ιατρικών μηχανημάτων που χρειάζονται οι ασθενείς, ορισμένοι από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση και άλλοι ετοιμοθάνατοι».

Σοβαρή έλλειψη υπάρχει και σε νοσοκόμες αφού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κ. Δρόσου, «έχουμε φτάσει σε σημείο οι λιγότερο άρρωστοι κρατούμενοι να φροντίζουν τους περισσότερο βαριά ασθενείς». Αναφερόμενη και στις γενικότερες συνθήκες κράτησης η κ. Δρόσου τονίζει: «Το προαύλιο είναι μικρό στον Κορυδαλλό, οι κρατούμενοι προαυλίζονται 5-6 φορές την εβδομάδα από μια ώρα μόνο.

Οι φορείς του HIV προαυλίζονται για λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, 2 ή 3 ώρες και τρέφονται λίγο καλύτερα από τους υπόλοιπους κρατούμενους-ασθενείς εξαιτίας της ειδικής διατροφής που προβλέπει η θεραπεία τους. Σε γενικές γραμμές όμως, το φαγητό είναι κακό. Το χειρότερο όμως είναι ότι στους φορείς του AIDS κόβουν τη θεραπεία γιατί δεν υπάρχουν φάρμακα με αποτέλεσμα να χάνετε η όποια πρόοδος έχει γίνει μέχρι στιγμής και ο ασθενής να αρχίζει πάλι από την αρχή».

Το πρόβλημα όμως, που πυροδότησε την ενέργεια αυτή των κρατούμενων-φορέων στον Κορυδαλλό είναι ότι τους έβαλαν μαζί με τους φυματικούς, με αποτέλεσμα 4 φορείς να πάσχουν τώρα και από φυματίωση. Όσον αφορά τους υπόλοιπους ασθενείς που θα προχωρήσουν στην αποχή συσσιτίου τη Δευτέρα, η κ. Δρόσου μας ανέφερε ότι για τα άτομα με ακρωτηριασμένα μέλη δεν υπάρχουν καροτσάκια. «Πριν από τρία χρόνια, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων είχε καταφέρει να αγοράσει 4 καινούργια καροτσάκια τα οποία όμως, δεν έγιναν δεκτά, γιατί δε μπορούσε η φυλακή να τα δικαιολογήσει στην εφορία».

Τα αιτήματα των κρατουμένων αφορούν τόσο τις σκληρές συνθήκες κράτησης στις φυλακές όσο και τις σοβαρές ελλείψεις ιατρικής μέριμνας που μαρτυρούν ταυτόχρονα και την έλλειψη ανθρωπιάς από μέρους του συστήματος και της κοινωνίας. «Πάγιο αίτημα των κρατουμένων είναι να υπάγεται το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παρά το γεγονός ότι, μετά την απεργία πείνας των κρατουμένων, πριν δύο χρόνια, πέρασε με νομοσχέδιο το νοσοκομείο να υπάγεται στο ΕΣΥ, στην πραγματικότητα αυτό δεν έχει ισχύσει ακόμα».

Ανάμεσα στα αιτήματα για περισσότερο ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού, οι κρατούμενοι ζητούν να τους γίνει αναγνώριση πλασματικών χρόνων. «Επειδή είναι ασθενείς δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μεροκάματα μέσα στη φυλακή. Μια μέρα εργασίας αντιστοιχεί σε 2 μέρες φυλάκισης. Ως αποτέλεσμα έχουμε τους κρατούμενους να μην μπορούν να μειώσουν το χρόνο αποφυλάκισής τους λόγω της ασθένειάς τους», διευκρινίζει η κ. Δρόσου και προσθέτει πως «αν τα αιτήματα δεν ικανοποιηθούν, οι κρατούμενοι θα προχωρήσουν σε απεργία πείνας, κάτι που είναι ότι χειρότερο για έναν νεκρό μήνα, όπως ο Αύγουστος».

Πριν από ένα μήνα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση στο υπουργείο και η απάντηση που πήραν ήταν θετική ως προς τη διευθέτηση του θέματος. «Βέβαια,η λύση που μάλλον θα προωθήσει το Υπουργείο προβλέπει την τοποθέτηση γιατρών αντιρρησιών συνείδησης, ώστε να εκτίσουν τη θητεία τους στις φυλακές και να μην προσλάβουν άλλους γιατρούς. Κάτι τέτοιο σαφώς και δεν αποτελεί ριζική επίλυση του ζητήματος», τονίζει η κ. Δρόσου.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καλεί σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της (Ακαδημίας 62, 5ος όροφος), την Τρίτη 20 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι, όπου θα γίνει ενημέρωση για τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων του νοσοκομείου και για τα αιτήματά τους. Ο κ. Λάμπρου, που συμμετέχει επίσης στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, μας ενημέρωσε ότι στη συνέντευξη τύπου θα μιλήσει ένας πρόσφατα αποφυλακιστέος φορέας του AIDS, που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Κορυδαλλού, για να κάνει μια ζωντανή παρουσίαση των συνθηκών μέσα από την εμπειρία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου