«Η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και πρέπει να τερματισθεί. Πρέπει να επιτευχθεί μία λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, βασισμένη στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια» δήλωσε σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός με αφορμή την επέτειο των 36 χρόνων από την τουρκική εισβολή την Κύπρο.
O κ. Γ. Παπανδρέου κάλεσε την Τουρκία "να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για μία δίκαιη διευθέτηση, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο ρόλος της είναι κρίσιμος και καθοριστικός για ταχεία λύση του προβλήματος".
Ο πρωθυπουργός εκφράζει τη στήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, για την επίτευξη συμφωνίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τονίζει ότι για την Ελλάδα, το Κυπριακό αποτελεί μείζονα εθνική προτεραιότητα.
Τις εξελίξεις στο Κυπριακό θα συζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μ. Κυπριανού, σε συνάντηση που θα έχουν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Αύριο ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου θα παραμείνει για λίγες ώρες, κατευθυνόμενος προς Ισραήλ και Παλαιστίνη.
Μηνύματα πολιτικών κομμάτων
Το ΚΚΕ παραμένει στη θέση για Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις. Κύπρο κυρίαρχη με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Υποστηρίζουμε την πάλη του Κυπριακού λαού και τις προσπάθειες του Προέδρου Δ. Χριστόφια, τονίζεται σε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.
"Ελπίζουμε να μην υπάρξουν και άλλα λάθη που θα εγκαθιδρύσουν καθεστώς επικυριαρχίας των Τούρκων στο νησί, τονίζει ο ΛΑ.Ο.Σ.
Το να λέμε «δεν ξεχνούμε» δεν αρκεί. Απαιτείται ένταση των αγώνων για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Γι' αυτό στηρίζουμε τις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, μέσα από τον διακοινοτικό διάλογο, αναφέρει στο μήνυμά του ο ΣΥΝ.
Συνάντηση Δρούτσα-Κυπριανού
«Ο χρόνος που έχει περάσει απο την τουρκική εισβολή στην Κύπρο είναι πάρα πολύς και η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να τερματισθεί», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη συνάντησή του με τον κύπριο ομόλογό του, Μάρκο Κυπριανού, αναφερόμενος στην επέτειο των 36 χρόνων από την τουρκική εισβολή στο νησί, «τη μαύρη επέτειο για την Ελλάδα και την Κύπρο και τον Ελληνισμό».
Οι δύο συνομιλητές, στις κοινές τους δηλώσεις, αναφέρθηκαν στην απόλυτη υποστήριξη της Ελλάδας και το στενό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο Ελληνας αν. υπουργός τόνισε ότι όλα τα κατοχικά στρατεύματα «πρέπει, επιτέλους, να φύγουν και ο κυπριακός λαός να ζήσει ελεύθερος, με ειρήνη, ασφάλεια κι ευημερία» και εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια για μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, χωρίς στενά, τεχνητά, χρονοδιαγράμματα, χωρίς επιδιαιτησία, με στόχο μια Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
Από την πλευρά του, ο Μάρκος Κυπριανού, εκφράζοντας ευχαριστίες για τη διαχρονική στήριξη και συμπαράσταση της ελληνικής πλευράς, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει δεσμευμένη σε μια συμφωνημένη λύση, που θα προβλέπει τη μετεξέλιξη του νησιού με μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με βάση τα ψηφίσματα των Η.Ε. και το ευρωπαϊκό Δίκαιο, μια μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.
Προκλητικό μήνυμα Ερόγλου
Δύσκολο χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, ένα δίκαιο καταμερισμό της εξουσίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, από τη στιγμή, που, όπως είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιμετωπίζεται ως Κυπριακή Δημοκρατία. Μάλιστα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της γι' αυτό.
Στο μήνυμα του προς τους Τουρκοκυπρίους με την ευκαιρία της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ο Ερογλου είπε ότι μια συμφωνία στο Κυπριακό εξαρτάται περισσότερο από το διεθνή παράγοντα και την ελληνοκυπριακή πλευρά, παρά την τουρκοκυπριακή.
Στις 20 Ιουλίου του 1974, υποστήριξε, «οι Τουρκοκύπριοι ξαναγεννήθηκαν και εάν η Τουρκία δεν εισέβαλλε στην Κύπρο με τα δικαιώματα που της έδιναν οι εγγυητικές συμφωνίας και οι ιστορικοί της δεσμοί με το νησί, δεν θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων».
Μίλησε δε για συμφωνίες ανταλλαγής πληθυσμών το 1975 που καθόρισαν μια νέα κοινωνική διάταξη στις δύο πλευρές του νησιού, κατά την έκφρασή του. ''Μια μόνιμη συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να δούμε τις πραγματικότητες στην Κύπρο'', που είναι - σύμφωνα με τον κ. Έρογλου - η ύπαρξη «δύο ανεξάρτητων κρατών, δύο λαών, δύο χωριστών δημοκρατιών και δύο πλευρών». Μια πιθανή συμφωνία, είπε, θα πρέπει να βασιστεί σε αυτό και να περιλαμβάνει την ισότητα των δύο πλευρών και τις εγγυήσεις της Τουρκίας.
Επανέλαβε ότι μια συμφωνία μέχρι το τέλος του 2010 είναι εφικτή και πρόσθεσε ότι πληροφορίες για την πορεία των συνομιλιών θα δώσει κατά την αυριανή του ομιλία στους ''εορτασμούς'' για την εισβολή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου