Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΑΚΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Ακατάλληλες για κολύμβηση έκρινε το υπουργείο Υγείας ορισμένες ακτές στην Αττική, μετά από ανάλυση που έγινε στα νερά. Οι δειγματοληψίες είχαν ληφθεί στα τέλη Μάιου και τα αποτελέσματα δόθηκαν εν μέσω θερινής περιόδου και όχι στην έναρξή της όπως θα έπρεπε...
Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, αρκετοί είναι οι δήμοι που δεν τοποθετούν τη σήμανση - πινακίδα που προβλέπεται για να μην δυσφημήσουν τις παραλίες τους, θέτοντας έτσι την υγεία των πολιτών σε κίνδυνο, ενώ στην απόφαση δεν γίνεται καμία αναφορά για ψάρεμα στα συγκεκριμένα ύδατα, καθώς αποτελούν κύκλο της τροφικής αλυσίδας του ανθρώπου.


Την απόφαση υπέγραψε σήμερα η υπουργος Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και σύμφωνα με αυτήν απαγορεύεται η κολύμβηση σε όλα τα λιμάνια και μαρίνες, σε όλη τη περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Πέραμα, από τον Σκαραμαγκά μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου, στην παραλία Μεγάρων από προβλήτα έναντι ελικοδρομίου μέχρι την πλαζ Μεγάρων, καθώς και στο μικρό όρμο της προβλήτας έναντι του ελικοδρομίου και της παραλίας της Πάχης Μεγάρων.


Επίσης, στην περιοχή Ασωπού ποταμού 200 μ. εκατέρωθεν της εκβολής του. Συγκεκριμένα απαγορεύεται το κολύμπι 1. Σε όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια και ναυπηγεία, διαλυστήρια πλοίων κ.λπ. 2. Σε όλη τη περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Πέραμα. 3. Σε όλη την περιοχή Σκαραμαγκά μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου. 4. Στην παραλία Μεγάρων από προβλήτα έναντι ελικοδρομίου μέχρι την πλαζ Μεγάρων, καθώς και στο μικρό όρμο της προβλήτας έναντι του ελικοδρομίου και της παραλίας της Πάχης Μεγάρων 5. Στα Λιμάνια Σκαφάκι, Σταυρού της Ακτής Θεμιστοκλέους, στο λιμανάκι της Σχολής Δοκίμων και 100 μ. εκατέρωθεν του Κέντρου MIRAMARE 6. Στην περιοχή από Β. άκρο Μικρολίμανου μέχρι και τη ακτή Ξηροτάγαρου (όριο μαρίνας). 7. Σε ζώνη 50 μέτρων από κάθε πλευρά του στομίων εκβολής όλων των αγωγών όμβριων. 8. Σε ζώνη 200 μέτρων από κάθε πλευρά των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής σύμφωνα με τις νομαρχιακές αποφάσεις καθορισμού αποδέκτη, όπου τοποθετούνται τοπικές απαγορευτικές πινακίδες ή προτείνονται σχετικές σημάνσεις από τις τοπικές υγειονομικές αρχές. 9. Στην περιοχή των Ναυπηγείων και λιμένος όρμου Λαυρίου μέχρι τη ΔΕΗ με εξαίρεση την περιοχή που αρχίζει από την ακτή Χέλμη και συνεχίζεται μέχρι την περιοχή Θωρικού( Ακτή Θεάτρου) . 10. Στην Ραφήνα σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του προσήνεμου μώλου του λιμανιού. 11. Σε ζώνη 200 μέτρων από τα σημεία εκβολής των αγωγών των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στις περιοχές Ν. Μάκρης και Μαραθώνα και ειδικότερα των κατασκηνώσεων ΘΑΛΑ, και των κατασκηνώσεων Αεροπορίας- ΘΑΑ . 12 . Στην περιοχή Ασωπού ποταμού 200 μ. εκατέρωθεν της εκβολής του.


Οι υπηρεσίες, Οργανισμοί και ειδικότερα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα απόφαση, θα ορίσουν εκπροσώπους για συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες Υγείας των Ν. Α. και της Περιφέρειας, ώστε να υλοποιηθούν τα σχετικά Υγειονομικά Προγράμματα και να εφαρμοσθούν τα προτεινόμενα μέτρα για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά βασίζονται σε αποτελέσματα δειγματοληψιών που διενεργήθηκαν από τις αρμόδιες Δ/νσεις Υγείας των Νομ. Αυτ/σεων.


Τις απαραίτητες ενέργειες θα εποπτεύσει και θα συντονίσει η αρμόδια Δ/νση Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος του υπουργείου Υγείας , ώστε να εντατικοποιηθεί και διασφαλισθεί η διενέργεια τόσο του συστηματικού δειγματοληπτικού ελέγχου των νερών κολύμβησης, όσο και του ελέγχου και της παρακολούθησης των πιθανών πηγών ρύπανσης (εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων κ.λπ.) με στόχο την εξυγίανση του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου