Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010

Αισιοδοξία για τα stress tests ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ -ΠΑΠΟΥΛΙΑ

Την βεβαιότητά του ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν χωρίς προβλήματα τα «τεστ αντοχής», εξέφρασε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Τα αποτελέσματα των stress tests 91 ευρωπαϊκών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων έξι ελληνικών, θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Παρασκευή, 23 Ιουλίου.

«Είμαστε σίγουροι ότι οι τράπεζες θα περάσουν από αυτές τις διαδικασίες αλώβητες», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε ομιλία του σε γεύμα που διοργάνωσε η EFG Eurobank με θέμα την ελληνική οικονομία.

Στα τεστ αντοχής συμμετέχει το 90% του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, έναντι 55% περίπου στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε, πάντως, πως εφόσον το τραπεζικό σύστημα χρειασθεί περαιτέρω στήριξη, τότε υπάρχει και το «μαξιλάρι ασφαλείας» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Νωρίτερα, σήμερα Δευτέρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στον οποίο παρουσίασε τον νέο Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.Φωκίωνα Γεωργακόπουλο και τους νέους Αντιπροέδρους κ. κ. Βλάσιο Ασημακόπουλο και Βασίλειο Σουλιώτη.

Ο κ. Παπούλιας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θέλω να σας συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων σας και να υπογραμμίσω τη σημασία του έργου σας. Εύχομαι όλα να πάνε καλά σε μια περίοδο δύσκολη για όλους μας και νομίζω ότι ο καθένας στον τομέα του έχει την υποχρέωση να δείξει τον καλύτερο εαυτό του. Και ο κύριος υπουργός, ο οποίος αγωνίζεται, και αυτός προσπαθεί και νομίζω με πολλές δυσκολίες και εύχομαι να πάνε όλα καλά. Ο ελληνικός λαός περιμένει πολλά, βέβαια ξέρετε ότι οι δυσκολίες είναι πολλές, αλλά ελπίζουμε ότι θα βγούμε από την κρίση».

Από την πλευρά του ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε: «Πράγματι, οι δυσκολίες είναι πολλές, όπως το είπατε, κύριε Πρόεδρε. Αλλά νομίζω ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει να μπαίνουν σε ένα δρόμο. Και αυτό αναγνωρίζεται και από τους εταίρους μας, αλλά πιστεύω και από τους έλληνες πολίτες. Με μεγάλη χαρά σήμερα σας παρουσιάζω τον νέο Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τους δύο νέους Αντιπροέδρους, τους οποίους ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο πριν από μερικές μέρες. Είναι όχι μόνο εξαίρετοι νομικοί, αλλά και άνθρωποι με μία ευρύτητα πενύματος, που θα βοηθήσουν στο να στηριχθεί και να μπορέσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να αποτελέσει έναν ακόμα πιο ισχυρό σύμμαχο του κράτους και σύμβουλο της πολιτείας για τα μεγάλα ζητήματα.

»Έχουμε ξεκινήσει μια συζήτηση με τον Πρόεδρο για την αναδιοργάνωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γιατί - όπως ξέρετε - έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια και είναι κρίμα αυτό το δυνατό επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει να μην χρησιμοποιείται με τον καλύτερο τρόπο για τις μεγάλες υποθέσεις που απασχολούν το ελληνικό δημόσιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου