Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΑΥΞΗΣΗ 1,2% ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΟ 2011, ΒΛΕΠΕΙ Ο ΟΠΕΚ

Διαφέρουν ελαφρά οι πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ από τις αντίστοιχες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) για την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο το 2011, με το καρτέλ να αναμένει αύξηση 1,2% του χρόνου, έναντι αύξησης 1,6% για την οποία έκανε λόγο η υπηρεσία που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ...




Στην πρώτη εκτίμησή του για το 2011, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η ζήτηση θα αυξηθεί οριακά του χρόνου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, με την εκτίμηση αυτή να «αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη επιφυλακτική στάση σχετικά με το ρυθμό ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας». Οι εκτιμήσεις της IEA κάνουν λόγο για 86,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος και 87,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα του χρόνου, ενώ οι αντίστοιχες του ΟΠΕΚ για 85,4 εκατομμύρια βαρέλια το 2010 και 86,4 εκατομμύρια βαρέλια το 2011.


Για το 2010, ο ΟΠΕΚ διαπιστώνει ότι «η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στις περισσότερες από τις ανεπτυγμένες χώρες παραμένει νωθρή. Η ανάκαμψη της οικονομίας δεν είναι απλά και μόνο βραδεία, αλλά είναι αντιμέτωπη και με σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας». Στην έκθεση που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι αναμένεται να εκκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και να «συνεχίσει καθ' όλη τη διάρκεια του 2011, με λίγο πολύ ομοιογενή ρυθμό στα τέσσερα τρίμηνα».


Όπως και το 2010, η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο αναμένεται να καταγραφεί στις εκτός ΟΟΣΑ χώρες, κυρίως στην Κίνα, την Ινδία, τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής. Ο ΟΠΕΚ θεωρεί ότι κλειδί για τη ανάκαμψη της ζήτησης θα παραμείνουν οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου παγκοσμίως. «Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στην οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ θα οδηγήσει, προφανώς, σε αναθεώρηση προς τα κάτω της εκτίμησης για τη συνολική ζήτηση.


Άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ζήτηση, του χρόνου, είναι οι τιμές λιανικής στα προϊόντα πετρελαίου, οι φόροι και η κατάργηση των επιδοτήσεων στις τιμές λιανικής παγκοσμίως», προσθέτει ο ΟΠΕΚ. Θεωρεί, πάντω,ς ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα παραμείνει καλά τροφοδοτημένη και ότι τα υπερεπαρκή διαθέσιμα αποθέματα αργού πετρελαίου δίνουν τη δυνατότητα της προσφοράς οποιωνδήποτε επιπλέον ποσοτήτων που θα απαιτηθούν το 2011.


Το καρτέλ προχώρησε, τέλος, σε προς τα κάτω αναθεώρηση της εκτίμησής του για τη ζήτηση για πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ φέτος, αναμένοντας ζήτηση 28,66 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, ενώ εκτιμά ότι η ζήτηση για πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ θα αυξηθεί σε 28,84 εκατομμύρια βαρέλια το 2011.

http://fimotro.blogspot.com/2010/07/12-2011.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου