Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, ο Έλληνας υφυπουργός εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, δήλωσε πως η Ελλάδα προσκαλεί το κρατικό επενδυτικό fund της Λιβύης Libyan Investment Authority να βοηθήσει στη διάσωση της οικονομίας επενδύοντας στην ενέργεια, την αγορά ακινήτων, τον τουρισμό και τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων.
Το ελληνικό άνοιγμα στο λιβυκό fund των 65 δισ. δολάρια αποτελεί ένδειξη του αυξανόμενου ρόλου της Τρίπολης στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, όπου αναζήτησε νέα περιουσιακά στοιχεία ενόσω οι επενδυτές των πλουσίων χωρών αποσύρονται μπροστά στην παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.
Όπως εξήγησε ο κ. Κουβέλης, δεν ζητάμε δάνεια αλλά επενδύσεις από την Λιβύη.
Σημειωτέον πως, αντίθετα με την ευρωζώνη που έχει πληγεί από την κρίση, η Λιβύη προφυλάσσεται από αυτήν χάρις στις εξαγωγές πετρελαίου και τα 150 δισ. δολάρια που διαθέτει σε ξένο συνάλλαγμα (ισοδυναμούν με 24.000 δολάρια ανά κάτοικο).
Οι επενδύσεις του εν λόγω λιβυκού fund περιλαμβάνουν ήδη 4,6% μερίδιο στη δεύτερη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα Unicredit και ένα μικρό μερίδιο στην αυτοκινητοβιομηχανία FIAT.
Τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί η διπλωματική δραστηριότητα μεταξύ Αθηνών και Τρίπολης.
Ο Λίβυος πρωθυπουργός Al-Baghdadi Ali Al-Mahmoudi βρέθηκε στην Αθήνα τον Μάιο και αναφέρθηκε να δηλώνει πως θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τη χρηματοπιστωτική της κρίση.
Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Τρίπολη τον προηγούμενο μήνα όπου συναντήθηκε με τον λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.
Στη τελευταία επίσκεψή του στη Τρίπολη ο κ. Κουβέλης δήλωσε πως είχε συνομιλίες με εκπροσώπους της κρατικής ενεργειακής εταιρίας της Λιβύης NOC σχετικά με εισαγωγές λιβυκού υγροποιημένου φυσικού αερίου και σχετικά με ένα σχέδιο κατασκευής υπόγειου ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας μέσω της Κρήτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου