Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ

Εμείς οι Έλληνες τους τελευταίους μήνες γνωρίσαμε πολύ καλά πόση αλληλεξάρτηση υπάρχει μεταξύ της παγκόσμιας και της ελληνικής οικονομίας. Είναι απαραίτητο να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά και να επηρεάζουμε τις διεθνείς εξελίξεις, στο μέτρο του δυνατού.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Επιτροπή Stiglitz, την οποία δημιουργήσαμε στη Σοσιαλιστική Διεθνή, έχει κάνει προτάσεις, οι οποίες συζητούνται πια και σε διεθνές επίπεδο, όπως και πρόσφατα στη συνάντηση του G-20.

Η πρόταση για την επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ο λεγόμενος «Tobin Tax», που θα φέρει πόρους για να μπορούμε να επενδύσουμε στις οικονομίες μας, είναι μια πολύ σημαντική πρόταση, στην οποία θα επιμείνουμε. Και θα επιμείνουμε, διότι είναι απαραίτητες οι επενδύσεις, εάν θέλουμε να βγούμε από τη σημερινή κρίση και ύφεση.

Όπως επιμένουμε και στο ότι τα αίτια της κρίσης δεν είναι στα συστήματα πρόνοιας, αλλά είναι η μεγάλη αδιαφάνεια που υπήρχε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου, η ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο και βεβαίως, η τεράστια συγκέντρωση εξουσίας και πλούτου στα χέρια των λίγων, σε πλανητικό επίπεδο.

Άρα, επιμένουμε ότι η έξοδος από την κρίση απαιτεί σοβαρή και δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος σε παγκόσμιο επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων, ενίσχυση των δημοκρατικών μας θεσμών και ελέγχων στα συστήματα, όπως το χρηματοπιστωτικό.

Αυτοί είναι οι στόχοι μας και αυτές είναι οι αρχές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου