Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Μoody΄s Δεν θα πτωχεύσει η Ελλάδα

Η θετική πλευρά της κατάστασης στην Ελλάδα έρχεται στην επικαιρότητα μέσα από δημόσιες δηλώσεις στελεχών οίκων αξιολόγησης και διεθνών αναλυτών, οι οποίοι αποκλείουν πλέον το σενάριο της πτώχευσης για τα επόμενα δύο- τρία χρόνια. Χαρακτηριστικές είναι οι επισημάνσεις του αντιπροέδρου της Μoody΄s κ. Τόμας Μπερν, ο οποίος τόνισε ότι όσο είναι σε ισχύ το πακέτο στήριξης των 110 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας. Μιλώντας σε αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι υπογράμμισε ότι με την εξωτερική βοήθεια το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματά του ως και το 2012 χωρίς να προσφύγει στις αγορές. Πάντως το κορυφαίο στέλεχος του οίκου αξιολόγησης διευκρίνισε ότι τα προβλήματα σε μακροπρόθεσμη βάση παραμένουν, λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους.

Θετικά σχόλια για την πορεία προς τη δημοσιονομική εξυγίανση διετύπωσε και η γενική διευθύντρια της Conduit Capital Μarkets κυρία Ανκε Ρίχτερ, η οποία σημείωσε ότι πριν από το τέλος του 2011 δεν τίθεται ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Η ίδια εκτίμησε ότι αν η Ελλάδα δείξει ότι αξίζει να λάβει επιπλέον ενίσχυση, οι δανειστές της θα της την παράσχουν. Η κυρία Ρίχτερ δήλωσε βέβαιη για την πρόοδο των δημόσιων οικονομικών της χώρας, ωστόσο δεν θέλησε να προβλέψει αν τελικά θα πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι δεν έχει πειστεί πως το πακέτο από ΕΕ και ΔΝΤ μπορεί να εξασφαλίσει από μόνο του τη βιωσιμότητα του Δημοσίου της χώρας. «Η Ελλάδα καλείται να αποδείξει ότι αξίζει τη στήριξη» υπογράμμισε η ίδια σχετικά, προσθέτοντας ότι αυτή η βοήθεια μπορεί να λάβει πολλές μορφές σε βάθος χρόνου. Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με την κυρία Ρίχτερ, θα επανέλθει στη συζήτηση μόνο αν δεν υπάρχει ελπίδα με τη δημοσιονομική πρόοδο που επιχειρείται. Αν τελικά συμβεί αυτό, θεωρεί πολύ πιθανή την έξοδο από την ευρωζώνη και «κούρεμα» των τιμών των ελληνικών ομολόγων κατά 40%-50%.


«Ενεση» 126 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ
Με 126 δισ. ευρώ στήριξε τις τράπεζες στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, δηλαδή τις χώρες που βρέθηκαν στο μέσον του πολέμου των αγορών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Από το σύνολο του δανεισμού μέσω της προεξόφλησης κρατικών ομολόγων τα 93 δισ. ευρώ δόθηκαν στις ελληνικές τράπεζες.

Τα στοιχεία αυτά επικαλείται σε χθεσινό της δημοσίευμα η «Wall Street Journal», η οποία επανέρχεται στα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους που έχουν διαψευσθεί τόσο από την ελληνική όσο και από την πορτογαλική κυβέρνηση, που δέχθηκε και τις μεγαλύτερες επιθέσεις με τις συνεχείς υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=344526&dt=22/07/2010#ixzz0uOVvNU20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου