Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

"Αντλούμε διδάγματα από την τραγωδία του 1974;"

Εκκληση για πραγματική, όπως είπε, ενότητα με πραγματισμό, αγωνιστικότητα και ρεαλισμό έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του μετά το σημερινό επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974 που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσία, χοροστατούντος... του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β, στην παρουσία της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου καθώς και διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων.

''Το μεγάλο μου ερώτημα'', είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ''είναι: Αναλογιζόμενοι την τραγωδία του 1974, το πραξικόπημα, τους νεκρούς, τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους αντλούμε διδάγματα; Συνετιζόμαστε;''Ακούω, πρόσθεσε, συνθήματα όμοια πολλών εποχών, επανάληψη συνθημάτων.

''Πολιτική σημαίνει και πράξη. Ο μηδενισμός των προσπαθειών δεν πρόκειται να προσφέρει καμιά καλή υπηρεσία. Είναι σαν εμείς να μην κάνουμε τίποτε, η Τουρκία να κάνει τα πάντα, οι Ευρωπαίοι να μην μας ακούν, η διεθνής κοινότητα να γυρίζει την πλάτη της και στο τέλος λέμε ότι πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα. Μα αφού ενσπέρνουμε εμείς οι ίδιοι στο λαό την απαισιοδοξία'', επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αυτά είναι τα μηνύματα που ακούω και θλίβομαι, επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, και πρόσθεσε πως ''η επίκληση της ενότητας είναι πλέον απλώς ένα σύνθημα. Όταν όλα είναι μαύρα από εκεί και πέρα η ενότητα είναι ένα σύνθημα.

Καλώ σε ενότητα αλλά σε πραγματική ενότητα και με πραγματισμό, με αγωνιστικότητα μεν, αλλά την ίδια ώρα και με ρεαλισμό'', κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Στο πλαίσιο της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης έγινε παράκληση για την απελευθέρωση της Κύπρου, την επιστροφή των προσφύγων και τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Επιμνημόσυνο λόγο απηύθυνε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης. Μετά το πέρας του μνημοσύνου έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και άλλους επισήμους από την Κύπρο και την Ελλάδα. Κατά την προσέλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ναό στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Υμνου όπως και μετά το πέρας της Λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου