Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ

Βουλευτική ασυλία με όρια και «ωράριο» στην κατάθεση νομοσχεδίων

Σειρά αλλαγών στον κανονισμό λειιτουργίας του Σώματος εισηγήθηκε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, με τις νέες ρυθμίσεις για τη βουλευτική ασυλία να ξεχωρίζουν.

Συγκεκριμένα προτείνεται να περιοριστεί η εφαρμογή της βουλευτικής ασυλίας μόνο για τις περιπτώσεις όπου το μέλος του Κοινοβουλίου ασκεί πολιτική δραστηριότητα. Εφόσον δεν καλύπτεται αυτή η προϋπόθεση, σύμφωνα με τις προωθούμενες αλλαγές, ο βουλευτής δεν θα μπορεί να επικαλεστεί την ασυλία, όπως έχει γίνει κατ' επανάληψη στο παρελθόν ακόμα και σε περιπτώσεις... τροχαίων ατυχημάτων.

"Πρέπει να αναθερμάνουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς βάσει των αρχών της διαφάνειας και της αξιοκρατίας" σχολίασε ο Φ. Πετσάλνικος στη διάρκεια της ομιλίας του.

Υποχρεωτική η διαβούλευση

Επιπλέον, προτείνεται η καθιέρωση υποχρεωτικού σταδίου δημόσιας διαβούλευσης για κάθε νομοσχέδιο, ενώ για τις τροπολογίες που εισηγούνται οι υπουργοί καθώς και για τα σχέδια νόμου που κατατίθενται με τη διαδικασία του επείγοντος προβλέπεται να καταρτίζεται έστω και συνοπτικού χαρακτήρα έκθεση αξιολόγησης.

Οι αλλαγές επιχειρούν να βάλουν τέλος και στους αιφνιδιασμούς της... Παρασκευής, με την κατάθεση των νομοσχεδίων υποχρεωτικά ως, το αργότερο, το βράδυ της Πέμπτης. Προβλέπεται επίσης η υποχρεωτική δημοσίευση στο διαδίκτυο των πόθεν έσχες όλων των πολιτικών, καθώς και η λειτουργία ειδικής υπηρεσίας στη Βουλή που θα παρακολουθεί την εξέλιξη του προϋπολογισμού και θα επεξεργάζεται δημοσιονομικά στοιχεία. Στις αλλαγές περιλαμβάνονται επίσης:


Η αναβάθμιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που εφεξής θα μπορεί να καλεί σε ακρόαση και δικαστικούς λειτουργούς
Η θεσμοθέτηση της διπλής ανάγνωσης των νομοσχεδίων κατά την επεξεργασία τους στις επιτροπές
Η δημοσίευση των πρακτικών των συνεδριάσεων επιτροπών και υποεπιτροπών
Η σύσταση ειδικής επιτροπής που θα ελέγχει την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των σχετικών δαπανών
Η κατά περίπτωση αρμόδια επιτροπή θα ενημερώνεται για κάθε δημόσια σύμβαση η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου