Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ



Η φτώχεια φέρνει γκρίνια στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ


«Μπαρούτι μυρίζει» η ατμόσφαιρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο



«Η φτώχεια φέρνει γκρίνια» υποστηρίζει η λαϊκή σοφία και όπως φαίνεται, το γνωστό γνωμικό βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στους κόλπους της κυβέρνησης. Οι μάσκες πέφτουν και οι υπουργοί αποφάσισαν μεταξύ τους να αφήσουν στην άκρη τις ευγένειες και να τα πουν έξω από τα… δόντια. Μεταξύ τους και δημοσίως. Στη δίνη του κυκλώνα δεν είναι άλλος από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μπορεί μεν να διατηρεί το σαρδόνιο χαμόγελο, αλλά έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο αρκετών συναδέλφων του. Η αιτία, σε πρώτο πλάνο, είναι η εμπλοκή του στα «χωράφια άλλων υπουργών», κάτι που από την πλευρά του ίσως θεωρείται υποχρεωτικό αφού αυτός έχει το «πουγκί», άρα θεωρεί καθήκον του να παρεμβαίνει -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- σε θέματα που εκτιμά ότι αφορούν το θεσμικό του ρόλο. Σε μια δεύτερη ανάγνωση των «κρουσμάτων» που έχουν εκδηλωθεί στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης, φαίνεται πως η αιτία είναι η διαφωνία με την έως τώρα πολιτική που εφαρμόζεται και ζητούν αλλαγή πλεύσης εδώ και τώρα γιατί τα χειρότερα έρχονται, όπως έλεγε ένας από τους βουλευτές, που έχει εκφράσει κατά καιρούς ανοιχτά τις διαφωνίες του τόσο με επιλογές του οικονομικού επιτελείου όσο και τις με αλλαγές του ασφαλιστικού.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι απολύτως φυσικό να μην αισθάνεται κανένας υπουργός ευχάριστα όταν νιώθει στο σβέρκο του την… ανάσα του «τσάρου».

Μέχρι τώρα, όλοι γνωρίζαμε για την «κόντρα» που είχε με τη Λούκα Κατσέλη, η οποία, όμως, πέρασε σε δεύτερη μοίρα μετά τις εκρηκτικές διαστάσεις που έλαβε η σύγκρουση με τον υπουργό Υποδομών, Δημήτρη Ρέππα.

Όλα άρχισαν στην προτελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και αφορμή ήταν η καθυστέρηση στην πληρωμή των εργαζομένων στην EΘEΛ. O Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, είχε πει πως το Δημόσιο θα αποσύρει τις εγγυήσεις του, λέγοντας πως οι ΔEKO θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνες τους. Τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών ερμηνεύτηκαν από τη άλλη όχθη ως αιχμή για καθυστέρηση από το υπουργείο Mεταφορών, με τον Δημήτρη Ρέππα να φέρεται σφόδρα ενοχλημένος. Στο θέμα φέρεται να παρενέβη ο πρωθυπουργός, ο οποίος με τον τρόπο του φαίνεται να διαμήνυσε «να τα βρουν οι υπουργοί του».

Όπως φάνηκε, όμως, το γυαλί είχε ραγίσει και ο έμπειρος Δημήτρης Ρέππας βρήκε την ευκαιρία να περάσει προς τα έξω την έντονη δυσφορία του, δημιουργώντας μια τεταμένη ατμόσφαιρα που σκίασε και το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Δημήτρης Ρέππας επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για να ρίξει τα βέλη του κατά του υπουργού Οικονομικών και με 21 λέξεις κατάφερε να δημιουργήσει έντονους τριγμούς στην Αθήνα:

«Δεν θέλω να κουνάμε το δάχτυλο στους εργαζόμενους, γιατί θα μας κουνήσουν κι αυτοί τα πέντε δάχτυλα -ξέρετε πώς- κάποια στιγμή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας και ο νοών νοείτω. Στη συνέχεια επιχείρησε να καταστήσει σαφές -και το έπραξε -ότι οι αποφάσεις στο υπουργείο δεν λαμβάνονται γι’ αυτόν χωρίς αυτόν, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «θα απαντήσω με ένα υπερήφανο όχι και στο Γραφείο του πρωθυπουργού, αν μου ζητήσουν την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών».

Από το Μαξίμου διατήρησαν χαμηλούς τόνους και επιχείρησαν να αμβλύνουν τις αρχικές εντυπώσεις, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να «αδειαστεί» ένας από τους δύο κορυφαίους υπουργούς, που εκτός των άλλων είναι και δύο πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι πολύ κοντά στον πρωθυπουργό.

Πάντως, από το περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν εκφράστηκε ενόχληση για τα όσα είπε ο κ. Ρέππας, ενώ σε κάποιες κουβέντες έβρισκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την ακόλουθη αναφορά του: «Δεν είμαστε μια οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Είμαστε η κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Στην πολιτική μας ενσωματώνουμε τις προβλέψεις και τις ρυθμίσεις του μνημονίου βεβαίως, αλλά ενσωματώνουμε και τις αρχές της δικής μας πολιτικής. Γιατί η Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ και οι αρχές μας υπήρχαν πριν από το μνημόνιο και θα υπάρχουν και μετά το μνημόνιο κι αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει».

Ορισμένοι, μάλιστα, έκαναν και ένα βήμα πιο μπροστά στις ερμηνείες τους, λέγοντας ότι η παρέμβαση αυτή ήταν ό,τι έπρεπε, γιατί αφύπνισε συνειδήσεις τη στιγμή που έπρεπε.

Στην πραγματικότητα, όμως, εξελίχθηκε πλούσιο παρασκήνιο προκειμένου οι δύο άνδρες να πουν τηλεφωνικά -έστω και για λίγο- νερό και αλάτι.

Στο ρόλο του «κυανόκρανου» είχε επιλεχθεί ο Γιώργος Πεταλωτής, η παρέμβαση του οποίου αποδείχτηκε αποτελεσματική καθώς ο Δημήτρης Ρέππας μετά το υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης ήταν όλο χαμόγελα, αποφεύγοντας με χιούμορ το δημοσιογραφικό «πρεσάρισμα».

Ανοιχτά μέτωπα

ΜΠΟΡΕΙ αυτή την εβδομάδα να έκλεψε την παράσταση η σύγκρουση Ρέππα – Παπακωνσταντίνου, αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι έχουν κλείσει τα υπόλοιπα μέτωπα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η στάση που κρατά η Βάσω Παπανδρέου, με την ιδιότητά της ως προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η πρώην υπουργός δεν χαρίζεται σε κανέναν, ιδιαίτερα δε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο τελευταίος που μπήκε στο στόχαστρο της κ. Παπανδρέου ήταν ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Με την οξύτατη κριτική της τον ανάγκασε να αλλάξει τη ρύθμιση, με την οποία ο υπουργός Οικονομικών θα είχε το δικαίωμα υπογραφής συμβάσεων με το μηχανισμό στήριξης χωρίς προηγουμένως να κυρωθεί από τη Βουλή.

Είχε προηγηθεί η σκληρή αντιπαράθεση της Βάσως Παπανδρέου με την υπουργό Υγείας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, σχετικά με τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο για τα χρέη των 6,2 δισ. στην Υγεία. Οι δύο κυρίες αντάλλαξαν σκληρές κουβέντες, με υπαινιγμούς εκατέρωθεν. Εντέλει, η Βάσω Παπανδρέου υποστήριξε σε έντονο ύφος ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα επίμαχα άρθρα.

Χαμηλότερης έντασης, πλην όμως με ιδιαίτερη σημασία για την ευελιξία του κυβερνητικού μηχανισμού, είναι η ψυχρότητα ορισμένων υπουργών με τους κ.κ. Πάγκαλο και Παμπούκη.

Στα αρνητικά, βέβαια, είναι και τα παράπονα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τις κλειστές πόρτες και τα κατεβασμένα τηλέφωνα των υπουργών.

Στρίβειν διά της… Αγρογής

ΤΟ ΤΟΠΙΟ που διαμορφώνεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο αρχίζει να θυμίζει πλέον ναρκοπέδιο. Από τη μία πλευρά έχουμε υπουργούς να «σφυρίζουν αδιάφορα» μπροστά στη μάχη για το ασφαλιστικό και να βγαίνουν μπροστά για να στηρίξουν το νομοσχέδιο αναλογιζόμενοι προφανώς το… ασφαλιστικό κόστος. Από την άλλη πλευρά, η πλειοψηφία σχεδόν της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ να ψηφίζει -με βαριά καρδιά τουλάχιστον- το ασφαλιστικό. Όπως είναι λογικό, αυτή η δυσφορία, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, κάπου θα εκτονωθεί και σίγουρα όχι με ευχάριστο τρόπο για το κυβερνών κόμμα. Ο άσος στο μανίκι του πρωθυπουργού είναι ο ανασχηματισμός, όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, ο άσος θα βγει στο τραπέζι λίγο πριν ή λίγο μετά τις δημοτικές εκλογές.

Ταυτόχρονα, όμως, επειδή το στοίχημα για το ασφαλιστικό είναι μεγάλο, η κυβέρνηση προκειμένου να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση γύρω από τις καυτές αλλαγές που φέρνει στη ζωή μας το ασφαλιστικό, έριξε στη μάχη το «βαρύ της πυροβολικό», που ακούει στο όνομα Θεόδωρος Πάγκαλος. Λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του ασφαλιστικού, με μια τηλεοπτική εμφάνισή του στην αρχή της εβδομάδας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άλλαξε την ατζέντα της επικαιρότητας αποκαλύπτοντας τις σκανδαλώδεις προσλήψεις στην Αγρογή.

Το μέγεθος των αποκαλύψεων ήταν τέτοιο, που πήρε την πρώτη θέση στην ατζέντα της επικαιρότητας δίνοντας πολύτιμη ανάσα στην κυβέρνηση, που ένιωθε κολλημένη στα σκοινιά του ρινγκ…

Βέβαια, το γεγονός αυτό δεν προσφέρεται για εφησυχασμό και ανακούφιση. Κάθε άλλο… Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και σε συνδυασμό με τη συσσωρευμένη οργή των πολιτών, όπως τουλάχιστον καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, όπου πρώτο κόμμα έρχεται με 40,1% «ο κανένας», ο πρωθυπουργός ακόμη μία φορά βγαίνει μπροστά και σηματοδοτεί στροφή στη σκληρή καθημερινότητα των πολιτών.

Ήδη, από το Μαξίμου εκπέμπονται μηνύματα για σχεδιασμό κοινωνικού πακέτου ή δίχτυ προστασίας των αδυνάτων, που θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στα σκληρά και επώδυνα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και το οποίο θα ξεδιπλώνεται σιγά σιγά και θα ανακοινωθεί συνολικά στη ΔΕΘ. Μια πρώτη γεύση πήραμε με την ευρύτατη κυβερνητική σύσκεψη για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, που έγινε στο Ίλιον, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και τη συμμετοχή δέκα υπουργών. Μάλιστα, σε μια συμβολική κίνηση, ο κ. Παπανδρέου τέθηκε επικεφαλής του αγώνα κατά των ναρκωτικών.

Η πρωτοβουλία αυτή μαρτυρά, μεταξύ άλλων, και τη φιλοσοφία που θα διέπει το πακέτο κοινωνικών μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Θα πρόκειται για μια σειρά αλλαγών με άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίες όμως είτε θα έχουν μηδαμινό είτε καθόλου οικονομικό κόστος, ωστόσο θα προϋποθέτουν αλλαγή αντίληψης.


Του ΑΝΤΩΝΗ Ι. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου