Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Παπανδρέου προς τραπεζίτες:"Δώστε χρήματα στις επιχειρήσεις"

Να «ξαναμπούν στο παιχνίδι της οικονομίας» κάλεσε χθες τις τράπεζες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Είχε προηγηθεί συζήτηση στο πλαίσιο του Συμποσίου της Σύμης με θέμα την «Οικονομική κρίση με επίκεντρο την Ελλάδα» και συζήτηση για τη ρύθμιση των αγορών. Ο Πρωθυπουργός στην παρέμβασή του ζήτησε από τις τράπεζες να ενεργοποιηθούν και πάλι, αλλά όπως είπε «όχι στην οικονομία-“καζίνο”, όπως συνέβη στην κρίση του 2008».

«Πρέπει να ξαναμπούν στην πραγματική οικονομία και να διοχετεύουν χρήματα στις επιχειρήσεις, οι οποίες εν συνεχεία να κάνουν επενδύσεις» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε επίσης αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος και κυρίως να υπάρξει ανάπτυξη νέων τραπεζικών θεσμών.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στον όρο «λιτότητα», τονίζοντας ότι ο όρος δεν αποδίδει κατά καλύτερο τρόπο αυτό που γίνεται και όπως σημειώθηκε στις εργασίες του Συμποσίου ο όρος αυτός χαρακτηρίστηκε συντηρητικός που έχει σχέση μόνο με περικοπές μισθών και συντάξεων. Το Συμπόσιο προτείνει τη χρήση του όρου «υπευθυνότητα», ο οποίος περιλαμβάνει και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ειδικά για το ζήτημα της καταπολέμησης της διαφθοράς ο Πρωθυπουργός είπε ότι η δημόσια διοίκηση έχει εθιστεί στο πελατειακό σύστημα και έγινε μέρος του προβλήματος. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι «δεν πάμε όσο καλά θέλαμε στα έσοδα» και αυτός είναι και ο λόγος που ζητήθηκε η τεχνογνωσία του ΔΝΤ. «Φέραμε» πρόσθεσε «τους καλύτερους στον κόσμο για να γίνουν οι θεσμικές αλλαγές και να επιτευχθούν οι στόχοι».

Πηγή:ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου